Ketterästi kehitetty koronasuojavarusteiden seuranta vastaa päivittäisiin tarpeisiin
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on pitkään kehittänyt tiedolla johtamisen ratkaisujaan sosiaali- ja terveyspalveluissa. Viime vuosina Eksotessa on vaihdettu ja kehitetty raportoinnin teknisiä ratkaisuja (datakuutiot, BI-näkymät, ETL-prosessit ja uusi tietoallas) sekä päätetty panostaa siihen, että potilastietojärjestelmiin ja muihin järjestelmiin syntyvää tietoa on saatavilla päätöksenteon ja palveluiden johtamisen tukena. Nordic Healthcare Group (NHG) on toiminut vuodesta 2019 Eksoten kumppanina tietojohtamisen kehittämisessä.
Yhteistyön puitteissa on kehitetty monenlaisia ratkaisuja. Yksi esimerkki on 2020 kehitetty varastonhallinnan kokonaisuus, jolla Eksotessa päästään seuraamaan, kuinka paljon kustannuksia on sitoutunut varastoihin ja mikä on eri toimittajien toimitusvarmuus eli toimitusajat ja toimitusten luotettavuus.
Toinen esimerkki on henkilöstöraportoinnin kokonaisuus, jolla voidaan seurata Eksoten noin 5000 työntekijän palkka-, poissaolo-, kustannus- ja muita henkilöstötietoja. Raportointi on henkilöstöhallinnolle ja yksiköiden esimiehille tärkeä tiedolla johtamisen työkalu. Myös johdon raportointia on kehitetty erilaisilla kokonaisuuksilla, mm. johdon työpöydällä, joka sisältää strategisia mittareita eli yleiskuvan sosiaali- ja terveyspalveluista Etelä-Karjalassa.
”Lisäksi olemme tänä vuonna ottaneet päivittäiseen käyttöön NHG:n ketterästi kehittämän koronasuojavarusteiden seurannan, joka osoittautunut meillä Eksotessa kultaakin arvokkaammaksi,” kommentoi BI-palvelupäällikkö Henna Puputti Eksotesta.
Tällä seurannalla pystyttiin parantamaan ennakointia eri suojavarusteiden – kuten maskien, käsineiden ja työasujen – riittävyydessä. Raportoinnissa seurataan nykyisten varastojen saldoja ja tilattujen tuotteiden määriä.
Vuonna 2019 NHG hyppäsi vauhdilla Eksoten kehitystyöhön mukaan, kun organisaatiossa oli samaan aikaan kesken potilastietojärjestelmän päivitys ja henkilöstöraportoinnin toimittaja vaihtui äkisti. Haastavasta tilanteesta ja tiukasta aikataulusta huolimatta yhteistyö lähti hyvin käyntiin.
”Lähdimme kiireellä tekemään uudelleenrakennusta henkilöstöraportointiin yhteistyössä NHG:n sekä CGI:n kanssa, joka ali toinen kumppanimme tässä kyseisessä projektissa. Projekti sujui hienosti, vaikka siinä aluksi olikin katastrofin ainekset ilmassa. Resurssit ja aikataulu olivat erittäin tiukat, mutta lopputulos oli loistava. Kaikki työt pystyttiin tekemään ajallaan ja vielä reilulla budjettialituksella. Tämän ansiosta olemme voineet myös satsata jatkokehitykseen tänä vuonna, esimerkiksi käyttöoikeuksien suhteen. Yhteistyö koko tiimissä oli hyvä ja koin että kumppanit todella haluavat yhdessä tehdä parhaansa asiakkaan puolesta. NHG:llä palvelualttius on todella korkealla ja muutoksia ja pienempiä töitä tehdään erittäin joustavasti,” Puputti kertoo.
Tällä hetkellä Eksotessa keskitytään sote-rakenneuudistukseen. Yksi painopiste on datan laadun parantamisessa, ja NHG:n kanssa kehitetään mm. hoitoon pääsyn eli hoitotakuun toteutumisen raportointia. Tavoitteena on myös siirtyä uusiin teknologioihin tietoaltaissa sekä päivittää tiedolla johtamisen mallia, joka tukisi entistä paremmin sote-palveluiden kokonaisuuden johtamista.
Lisätiedot:
Henna Puputti, BI-palvelupäällikkö, 040 5846250, henna.puputti@eksote.fi
Mikko Mulari, päävastuullinen asiantuntija, 050 367 6277, mikko.mulari@nhg.fi