Etusivu » Uutiset » Elastomeerisen 24 h antibioottipumpun käyttö vähensi kustannuksia ja hoitajien työaikaa sairaalassa ja kotisairaalassa Päijät-Hämeessä verrattuna perinteiseen IV-annosteluun

Artikkelit

Elastomeerisen 24 h antibioottipumpun käyttö vähensi kustannuksia ja hoitajien työaikaa sairaalassa ja kotisairaalassa Päijät-Hämeessä verrattuna perinteiseen IV-annosteluun

Elastomeerisia antibioottipumppuja käytetään antibioottien jatkuvaan infuusioon sairaalassa tai kotisairaalassa infektioiden hoidossa. Ero perinteiseen IV-annosteluun on se, että antibioottipumppu vaihdetaan vain kerran päivässä, kun taas perinteinen IV-annostelu vaatii useita infuusioita vuorokaudessa. Antibioottipumppu varmistaa antibiootin tasaisen annostelun ja mahdollistaa kapeakirjoisempien antibioottien käytön infektioiden hoidossa verrattuna perinteiseen IV-annosteluun. Vaikka elastomeeristen antibioottipumppujen kustannushyötyjä on tutkittu kotisairaalassa, niiden kustannuksia ja hoitajien työaikaa koko hoitoketjussa sairaalasta kotisairaalaan ei ole aiemmin selvitetty. 

Baxter, Nordic Healthcare Group (NHG) ja Päijät-Hämeen hyvinvointialue toteuttivat tosielämän tutkimuksen (RWE), jonka tavoitteena oli verrata antibioottipumpun ja perinteisen IV-annostelun kustannuksia sekä hoitajien työajan käyttöä Päijät-Hämeen alueella. Tutkimusta varten kerättiin aineistoa niin sairaalan kuin kotisairaalan infektiopotilaista vuodelta 2022. 

Tutkimuksen tulosten mukaan antibioottipumpun käyttö kotisairaalassa voi merkittävästi vähentää kustannuksia ja hoitajien työaikaa verrattuna perinteiseen IV-annosteluun. Iho- ja pehmytkudossairauksien hoito antibioottipumpulla (1 104 euroa per hoitojakso) kotisairaalassa maksoi vain 24 % siitä, mitä vastaava hoito maksoi sairaalassa perinteisellä IV-annostelulla (4 590 euroa per hoitojakso). Sepsiksen hoito antibioottipumpulla kotisairaalassa vähensi merkittävästi hoitajien työaikaa verrattuna perinteiseen IV-annosteluun (7 tuntia vs. 37 tuntia per hoitojakso). Sairaalahoidossa antibioottipumpun käyttö oli jonkin verran kalliimpaa antibioottipumppujen hinnan vuoksi verrattuna perinteiseen IV-annosteluun. Esimerkiksi keuhkokuumeen hoitojakso maksoi antibioottipumpulla 6 985 euroa, kun taas perinteisellä IV-annostelulla hinta oli 5 842 euroa. Hoitajien työtaakka kuitenkin pieneni merkittävästi (2 tuntia vs. 12 tuntia). Toisaalta antibioottipumpun käyttö osastolla saattaa nopeuttaa potilaan kotiuttamista kotisairaalaan. Näin ollen antibioottipumpun käyttö infektioiden hoidossa voi parantaa terveydenhuollon resurssien tehokkuutta merkittävästi, erityisesti hoitajapulasta kärsivissä ympäristöissä. Tutkimus on julkaistu arvostetussa kansainvälisessä tiedejulkaisussa syyskuussa 2024. 

Lue koko julkaisu täältä.